Bra att veta

Vilken klädsel gäller? När ska jag anlända? På vilken sida ska jag sätta mig? Frågorna kan vara många, speciellt när man aldrig varit på en begravning förut. Känner man att man inte vill störa dom närmaste anhöriga med frågor, kan man alltid ringa till begravningsbyrån för rådgivning.

Tänk på att begravningsbyrån jobbar under tystnadsplikt och kan därför kanske inte svara på vissa specifika frågor.

Klädsel

När man besöker en begravningsceremoni så är det traditionella att män klär sig i svart, mörkgrå eller mörkblå kostym. Dom närmaste bär oftast vit slips medans vänner och bekanta bär svart.
Kvinnor kan bära svarta mörka/svarta klänningar med svarta/mörka strumpor. Barn kan för dessa tillfällen ta fram finkläderna.
När det framgår t.ex. i dödsannonsen ” Valfri klädsel” innebär att du är välkommen, att bära det som du känner dig bekväm i att bära på en begravning.
Om “Ljus klädsel” framgår så ska man undvika att ha på sig mörka färger.

När ska man anlända?

En bra tumregel för en begravningsgäst är att komma ca 10-15 min innan ceremonin startar. Har du med dig någon blomarrangemang som ska finnas framme vid båren, så kan du lämna den till vaktmästaren, eller begravningsbyråns ceremonivärd som finns på plats.

Får jag fotografera?

Det kan vara bra att fråga ceremonivärden om det är ok att fotografera vid begravningen. Detta så att det inte uppstår negativa situationer ifall man har kommit överens att ingen fotografering får ske. Vanligtvis får man fotografera, dock bör man göra det innan eller efter akten om inget annat är sagt.

Ska jag ta med en handblomma?

Handblomman, traditionellt en röd ros bör man alltid ha med sig som gäst. Denna lämnas när man tar avsked (s.k defilering)
Vill du inte ordna med blommor samma dag, så kan du beställa det via begravningsbyrån ett par dagar innan begravningen. Då finns din beställning på plats när du anländer. Om det framgår att “Ingen defilering” kommer att ske, så behövs det ingen handblomma.

Har du frågor eller funderingar? Välkommen att höra av dig till oss.